Jumaat, 30 Mac 2012

Ayah...

kali ni en3 utk ayah plak, apa yg kita tak tahu tentang seorang ayah..

Mungkin mak lebih kerap telefon menanyakan keadaan kita setiap hari.. Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan mak utk telefon kita..

Semasa kecil, maklah yang lebih sering mendukung kita.. Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang dari kerja dengan wajah yg letih, ayahlah yg selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian.

Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu ! jangan minum ais !". Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau??.

Ketika kita remaja, kita meminta izin utk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata " tak boleh !".. Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya .. maka ayahlah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan perasaan yg sangat risau..

Setelah kita dewasa, ayah telah menghantar kita ke sekolah/kolej untuk belajar..
Disaat kita memerlukan itu dan ini untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi, tanpa menolak ayah memenuhinya... Saat kamu berjaya, ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu, Ayah akan tersenyum dgn bangga.

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati2 mengizinkanya..dan akhirnya, saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangannya..ayah pun tersenyum bahagia..

Tanpa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis..

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa " Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..bahagiakanlah putera puteri kecilku yg manis bersama pasangannya "..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali datang utk menjenguk.. Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan