Sabtu, 23 Jun 2012

Bertuahnya Wanita Hamil

Bertuahnya menjadi seorang wanita, apa lagi menjadi seorang wanita yang hamil, walaupun banyak dugaan untuk hamil dan dugaan berterusan sepanjang proses kehamilan hingga melahirkan, tapi ganjarannya membuatkan wanita berasa sangat istimewa menjadi seorang wanita apa lagi saat melihat si kecil yang dinanti-nantikan kehadirannya.

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
2. Wanita yang hamil mendapat pahala puasa di siang hari dan pahala ibadat di malam hari.
3. Wanita yang bersalin mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.
4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas  bersalin ia dikira sebagai mati syahid.
5. Wanita yang memberi minum susu badannya kepada anaknya akan mendapat 1 pahala daripada setiap titik susu yang diberikannya.
6. Wanita yang memberi minum susu badannya kepada anaknya yang menangis, maka Allah memberinya pahala satu tahun pahala solat & puasa.
7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat di langit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat.1 ulasan:

  1. amin2...subhanallah..subhanallah..subhanallah.. insyallah dengan hati y redho & ikhlas

    BalasPadam